Graduate Students in Teaching, Mini Conference 2018

Event Date & Time

  • May 1, 2018
    9:30 am - 4:30 pm

Event Description

The 2018 Graduate Students in Teaching, Mini-Conference (GSiT) organizing committee is looking forward to welcoming Presenters and Attendees to UBC, Vancouver Campus, May 1 & 2,  2018. This conference is an opportunity for students to focus on the present and future role of graduate students in teaching: graduate students teaching now, as well as graduate students as future faculty.

This conference is free for all undergraduate and graduate students, and postdoctoral fellows.

 

Day 1: May 1, 2018

All sessions are in the Irving K. Barber Learning Centre Lillooet Room (301)

9:30 – 10 a.m. Conference registration
10 – 11 a.m. 60-minute participatory session
“Drafting a Graduate Student Roadmap for Educational Research”
Facilitators: Miranda Meents, Laura Melissa Guzman, UBC
11 – 11:15 a.m. Break
11:15 a.m. – 12:15 p.m. 60-minute participatory session
“Authentically connecting course content to students’ daily lives”
Facilitator: Laura Super, UBC
12:15 – 1 p.m. Lunch break
1 – 1:30 p.m. 30-minute campfire storytelling
“Departmental culture shifted through a TA consultant program”
Facilitators: Gerry Gourlay, Cynthia Korpan, UVIC
1:30 – 1:45 p.m. Break
1:45 – 2:45 p.m. Round tables (20 min x3)

  1. Teaching and learning as social justice practice
    Facilitator: Colin Dring, UBC
  2. Spicing up student’s learning with project-based learning
    Facilitator: Stephanie Cheung, UBC
  3. Instruction adaptation: Teaching Multiple Years of Study
    Facilitator: Shawn Hetherington, UBC
  4. Effectiveness of group exams in teaching and learning
    Facilitator: Irwin Chan, UBC

Poster session

  1. FHIS/CENES TA Training Program, UBC
  2. Linguistics TA Training Program, UBC
  3. BioTAP, Building a Teaching Community through TA Training and Professional Development in the Biology Program at UBC
  4. Psychology TA Training Program, UBC
  5. Sociology TA Training Program, UBC
2:45 – 3 p.m. Break
3 – 4:30 p.m. 90-minute participatory session
“Facilitating effective peer-to-peer learning and teaching”
Facilitators: Najah, Adreak, Jeff Bale, Roquela Fernandez, Mabel Ho, UBC

 

Day 2: May 2, 2018

All sessions are in the Irving K. Barber Learning Centre Lillooet Room (301)

9:30 – 10:30 a.m. 60-min participatory session
“Debunking Myths, Preconceptions and Misconceptions in Learners”
Facilitators: Arnab Ray, Rhy McMillan, UBC
10:30 – 10:45 a.m. Break
10:45 a.m. – 12:15 p.m. Panel: Graduate students in teaching (career in teaching)
Coming soon
12:15 a.m. – 1 p.m. Lunch break
1 – 1:30 p.m. 30-minute session
“Teaching as research: Teaching Professional Development as a tool for career success”
Facilitator: Rowshan Rahmanian, UBC
1:30 – 1:40 p.m. Break
1:40 – 2:10 p.m.  30-minute presentation
“Interdisciplinary lesson planning”
Analise Hofmann, Idaliya Grigoryeva, Nicolas Romualdi, UBC
2:10 – 2:20 p.m. Break
2:20 – 3:20 p.m. 60-minute participatory session
“Social and emotional development in undergraduate education”
Facilitators: Colin Dring, Magdalena Wojda, UBC
3:20 – 3:30 p.m. Break
3:30 – 4:30 p.m. 60-minute participatory session
“Datamining Canvas: How students use it; what works”
Facilitator: Patrick Dubois, UBC

 

For the full program descriptions, please click here.

Registration is free for all undergraduate and graduate students, and postdoctoral fellows.

We hope to see you there.

The GSiT 2018 Organizing Committee